«Souvas» betyr røkt, og er en samisk rett bestående av lettsaltet og røkt reinsdyrkjøtt.

Souvas serveres gjerne med Gahkko(et samisk tynnbrød), men du kan selv velge å servere souvas med for eksempel potetmos, pasta, potet, polarbrød eller pitabrød. Tradisjonelt sett er souvas kun bestående av rent kjøtt sammen med tyttebær og brød, da det vokser lite grønnsaker i nord.

Foto og oppskrift: Ida Ellingsen

Det du trenger

  • Souvas kjøtt
  • Grønnsaker du synes er godt
  • 1 boks rømme
  • 3 ss tyttebær *
  • 1 ss sukker
  • 2 pitabrød
  • Krydder (salt, pepper)
  • Smør til steking

*Du kan også bruke tyttebærsyltetøy isteden. Men husk å droppe sukkeret. 

Utstyr

  • Stekepanne
  • Stekespade
  • Ved
  • Fyrstikker

Før du drar

  1. Skjær opp ønskede grønnsaker hjemme. I denne oppskriften brukte vi salat, paprika, tomat og rødløk. Ha i en matboks.
  2. Dressingen lager du med en boks rømme, tyttebær, litt sukker og pepper. Denne blir ofte litt bedre om den får sette seg en stund!
  3. Bruk souvas, men det går helt fint om du kjøper reinskav også.

På tur

  • Fyr opp bålet
  • Sett stekepannen oppå kubbene og varm kjøttet med en god klatt med smør. Krydre med salt og pepper.
  • Når kjøttet nærmer seg ferdig kan du varme pitabrødene. Enten i en ny panne, eller legge de i nærheten av bålet på indirekte varme.

Når kjøttet og pitabrødene er varme er det bare å dandere på en tallerken. Brett ut pitaen og ha på ønskede grønnsaker, kjøtt og tyttebærrømme på toppen. Mmm!