Foto: Mads Suhr Pettersen

Oppskrift: John Hobberstad / @Eventyrgutten

Lussekatter. Du har sikkert smakt det før, og helt sikkert laget det hjemme. Men har du noen gang laget lussekatter på bål? Det er faktisk mulig!

Og nå skal John (Eventyrgutten) vise oss hvordan: 
Bål og stekeovn er to veldig forskjellige ting, derfor må oppskriften tilpasses litt. For at både store og små skal lykkes, tok jeg utgangspunkt i den velkjente «pinnebrød» oppskriften. Deretter kombinerte jeg den sammen med oppskriften på Lussekatter. Da får du en deig som enkelt kan stekes på bål, samtidig som du beholder smaken og gulfargen i den tradisjonelle lussekatten.

Oppskrift på Lussekatt for bål:

  • 8dl hvetemel
  • 1dl sukker
  • 1ts kardemomme
  • 1ts bakepulver
  • 0,5g safran (Kan byttes ut med ½ ts gurkemeie)
  • 5ss flytende melange
  • 2 dl helmelk

Bland sammen alt det tørre og tilsett så det flytende. Tilpass mengden mel dersom deigen er litt bløt. Anbefaler å ta med litt hvetemel ut på tur dersom du oppdager at du trenger mer på camp.

Så kommer det morsomme – lage lussekatter på bål!

Start med en klump deig og rull den til tynn pølse. Form en «S» av pølsen og stikk den på en spikket pinne. Legg i den karakteristiske rosinen i hver ende av S’n og voíla! Nå kan du steke lussekatten din over varmen på bålet. Unngå direkte flammer så slipper du å svi dem. Det er viktig at du snur dem når du ser at lussekatten din får en gyldenbrun farge.

Når hele lussekatten har fått en fin gyldenbrun farge med glimt av gult så kan du begynne å spise! (Det går helt fint om den er litt svidd også)

Dersom du syns det er vanskelig å forme eller steke S’n så kan du gjøre som ved vanlige pinnebrød – snur en lang tynn pølse rundt og rundt en spikket pinne. Trykk gjerne inn noen rosiner her og der i den runde lussekatten din før du steker over bålet.

 

Takk til John for oppskrift og fremgangsmåte! For mer friluftsliv og turmat-inspirasjon, anbefaler vi  å kikke innom profilen hans @Eventyrgutten på Instagram.