Skigøy for store og små på Ekeberg.

Skidag på Ekeberg

KRIK arrangerte skidag på Ekeberg i januar, og det var flere som ville leke seg med ski på beina! Om lag 90 ungdommer i ulike aldre deltok. De fikk prøve langrennsgåing, matlaging og moro ute i snøen. Og alle ble enige om at dette måtte de gjøre om igjen – så snart som mulig!

Det finnes mange ulike langrennsteknikker, så derfor passet det perfekt å øve på en flat slette som Ekeberg.

Enkle skitips:

Det er viktig å ha litt bøy i knærne, finne en god balanse over skiene, og øve seg på å gli fremover på hver ski ved å sparke fra med det andre benet. Her snakker vi om god tyngdeoverføring fra ett ben til det andre, og selv proffene øver ofte på dette uten staver.

  • Når man går med skituppene pekende rett frem kalles det «diagonalgang», og dette er klassisk skigåing.
  • Når man skyver skituppene ut i vinkel, kalles det «skøyting». Dette er en fristil-teknikk som krever litt mer koordinasjon.
  • Uansett teknikk settes stavspissen i snøen på høyde med foten og skyves bakover.

«Staking» er forøvrig en egen klassisk-teknikk der man bruker stavene og overkroppen for å få fart fremover, og holder skiene samlet. Det er vanskeligere enn det ser ut…

Men ellers: Ikke «heng på stavene». Mesteparten av fremdriften skal komme fra arbeidet med bena, så spark fra!

(Oppskriften finner du lenger ned på siden.)

Å ha passe «knekk i knærne» er viktig for god langrennsteknikk!

Filippinske vårruller (ca. 6 porsjoner)

Filippinske vårruller passer bra på tur, selv på vinterføre. De kan lages ferdig hjemme og varmes opp ute når det er tid for en matbit. Disse vårrullene (Lumpiang Shanghai) er fast innslag ved spesielle anledninger som nabolagsfester, bursdager og familiefeiringer – og nå også på skidager!

Vårrullene serveres gjerne med saus. Bananketchup er mest vanlig i Filippinene, men det smaker også nydelig med toyomansi (en slags soyasaus med toyo og calamansi) eller sursøt saus. Slike sauser fås kjøpt ferdig på flaske.

Ingredienser:

  • 900g svinekjøttdeig
  • 2 ts revet ingefær
  • 2,4 dl revet gulrot
  • 2,4 dl revet/finhakket løk
  • 1 ts sesamolje
  • 2 ts hvitløkspulver
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 ss matolje til steking
  • 7 dl olje til frityrsteking
  • Vårrullpastry (eller rispapir)

Slik gjør du:

Varm stekepannen og ha i 1 ss stekeolje. Ha i ingefær og stek i et par sekunder, deretter løken. La steke til løken er myk. Ha i kjøttet, og la brune i 5-6 minutter. Legg til gulrot, sesamolje og krydderet, og stek videre i 3-5 minutter.

Skru av varmen og la blandingen avkjøles slik at overflødig væske og olje renner av.

Bruk en skje, og legg en liten porsjon av blandingen i hjørnet på vårrullpapiret. Brett inn hjørnene og rull lengden på papiret rundt fyllet så det blir en passe tettpakket sylinderform. (Les på pakken: Vårrullpapir skal ofte fuktes eller forbehandles før man ruller dem sammen. Det kan også være nødvendig å «lime» kantene på rispapiret med pisket egg e.l.).

Fyll frityroljen i en dyp kjele og varm den opp (til ca 170*C). Frityrstek vårrullene til de blir lysebrune, noen få om gangen. Ta dem ut av kjelen og legg på et kjøkkenpapir så overflødig olje absorberes av papiret.

La kjøles, og putt i en plasteske eller pose for å ta med på tur! De varmes enkelt opp igjen i stekepanne på kokeapparat eller bål. Vårrullene kan også fryses, så lag gjerne ekstra stor porsjon av gangen.

Serveres med favorittsausen din.

Med så mange deltakere måtte det serveres mye ulik mat. Vårruller var bare forretten!