Tørket mat er genialt på tur: Det er holdbart lenger, veier (mye!) mindre og er ferdig oppkuttet til bruk. Ulempen er at ferdigtørket mat fra butikken ofte er ekstra prosessert og koster mer. Tørket frukt kan dessuten inneholde tilsatt sukker, som er unødvendig usunt. Heldigvis er det utrolig lett å tørke maten selv.

Følgende tips er veiledende, og må tilpasses råvarene. Prøv deg fram!

Slik gjør du:

  • Kutt råvarene du skal tørke i like biter eller skiver, maks 5 mm i tykkelse.
  • Spre råvarene utover på rist eller stekeplate, og stek på varmluft med ovnsdøra åpen. Snu og vend på bitene underveis for best mulig sirkulasjon.
  • Avkjøl til romtemperatur, og pakk så lufttett som mulig i bokser med lokk eller poser.
  • Tidsberegning vil variere i henhold til råvarenes størrelse, kvalitet, fett- og vanninnhold. De er ikke ferdige før råvarene er helt fri for fuktighet.
    • Kjøtt: 1-2 døgn, 70*C
    • Grønnsaker: 1 døgn, 50*C
    • Sopp: 2 døgn, 50*C
    • Frukt: 1 døgn, 50*C
    • Bær: 2 døgn lufttørking på brett før ovnstørking i 5 timer, 50*C-70*C

Noen tommelfingerregler og generelle tips:

  • Magre råvarer egner seg bedre til tørking enn fete råvarer.
    Magre råvarer tørker fortere enn fete råvarer.
    Tørkede magre råvarer har også normalt lengre holdbarhet enn de tørkede fetere råvarene.
  • Fjern så mye fett som mulig fra kjøtt, og stek det før tørking.
  • Faste grønnsaker med lavt vanninnhold bør som oftest kokes (forvelles) før tørking. Kok grønnsakene passe møre i lettsaltet vann, og flytt over i isvann for umiddelbar nedkjøling.
  • Sopp som egner seg godt til tørking er for eksempel champignon, kantarell, traktkantarell, steinsopp og ung fåresopp. Renses og skjæres i tynne skiver.
  • Frukt med deler som ikke skal spises, for eksempel skall eller kjerne, bør renses før tørking.
  • Bær kan gjerne tørkes hele. Spre den på stekebrettet og la dem lufttørke åpent i 2-3 dager før ovnstørking på 50-70*C. Skru gjerne temperaturen opp gradvis i løpet av ovnstørkeperioden.
  • Pakk råvarene i henhold til oppskriftene du skal lage på tur. Ulike tørkevarer kan godt pakkes sammen, men kjøtt bør som oftest pakkes separat.

Forslag til bruk av tørkede råvarer:

  • Lag grøtbase av havregryn, salt, kardemomme og melkepulver. Kok opp med vann og tørket frukt eller bær for en smakfull frokost.
  • Tørket frukt er kjempegod snacks.
    Krydre gjerne frukt før tørking: Epleskiver med kanel smaker for eksempel nydelig.
    Kjøttet kan krydres godt før steking og tørking, og spises tørt som snacks – som amerikansk «beef jerky».
  • Tørkede bær kan bakes inn i brøddeig eller pannekakerøre, og gir en ekstra piff til lunsjen.
  • Når alt er ferdig kuttet opp, kan ikke middagen lages enklere: Kok tørkede råvarer i vann eller buljong i ca 20 minutter, og legg til ris, nudler, pasta, couscous e.l. til slutt.
  • Tørket sopp kan males opp i kvern eller processor, og brukes som krydder.
  • Bruk tørket frukt, bær og krydder, og bland din egen te.

Informasjonen er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, www.matmerk.no og egen erfaring.
Bildene er fra pixabay.com (ingen krediteringsplikt).