Havva Cukurkaya er leder for flerkulturelle prosjekter i DNT Drammen og Omegn. Ukentlig arrangerer hun turer hvor mange av deltakerne kommer er ulike kulturer. Ofte samles de rundt et bål med litt mat. Det er ikke alltid de lager så avanserte matretter, men med mange deltakere fra ulike kulturer fører det fort med seg noen nye vrier og smaker.

Bakt potet på tur er en klassiker, men hva med å bytte den vanlige poteten med søtpotet og tilsett litt andre krydre. Det samme gjelder laksen, og eventuelt tilbehøret.

Foto: Havva Cukurkaya/DNT Drammen
Foto: Havva Cukurkaya/DNT Drammen

Du trenger:

  • Søtpotet
  • Laks
  • Dine favoritt grønnsaker
  • Olje/smør
  • Ditt valg av krydder (til laks kan man bruke mange ulike krydder, meksikanske blandinger, eller urteblandinger som Provencekrydder som er en blanding av tørkede urter typiske for Provence, som timian, oregano, rosmarin, salvie, basilikum, merian og fennikelfrø, eller noe enkelt som salt/pepper/dill/sitron)
  • Aluminiumfolie

Fremgangsmåte:

  1. Pakk laksen og grønnsakene inn i aluminiumfolie, enten sammen som en Havets skattekiste, eller hver for seg.
  2. Tilsett litt olje/smør og krydder
  3. Legg aluminiumspakkene i glørne fra bål eller på grillristen, og la de ligge der i cirka 10-15 minutter
  4. Søtpotene kan du dele i to og legge rett på glør/rist med skallet nede. Disse trenger kanskje noe mer tid enn fisken og grønnsakene, og kan derfor med fordel legges på før de.
  5. Ta potetene opp fra glørne og la de kjøle seg litt ned. Del de deretter opp direkte i skallet slik at det er enklere å forsyne seg.
  6. Ta deretter av aluminiumspakkene med laks og grønnskaer, åpne de og nyt!
Foto: Havva Cukurkaya/DNT Drammen
Foto: Havva Cukurkaya/DNT Drammen

Tenk på miljøet

Det blir gjerne litt søppel når en bruker aluminiumsfolie på bålet. Det er derfor lurt å ta med en ekstra pose, slik at en har noe å legge den i. Folien brenner ikke, så en skal aldri kaste denne på bålet.