Man skaper ofte litt søppel når man går på tur – spesielt om man skal spise mat underveis.
Så hva gjør man med søpla?

Foto: Johnny Vaet Nordskog / Norsk Friluftsliv

God turkultur innebærer at man ikke skal legge igjen «bevis» på at man har vært i naturen, slik at neste person som går samme sted får oppleve omgivelsene som urørt. Derfor må man alltid rydde etter seg, og ta med all søpla til man kommer til en søppelkasse. Dette kan være en utfordring, spesielt på lengre turer.
Her er noen tips som kan gjøre det lettere:

Tre hovedtips:

  • Papp, papir og bomull kan brennes opp om du skal tenne bål.
    Hvis ikke må man ta det med til en søppelkasse.
  • Plast, glass og aluminium skal alltid tas med til en søppelkasse, helst til resirkulering.
  • Matavfall som ikke brytes raskt ned bør tas med til søppelkassen,
    som for eksempel appelsinskall og kyllingbein.
    Raskt nedbrytbar mat kan brennes på bål eller til nøds graves ned om man er på lengre tur,
    som for eksempel potetskrell og kakaosnerk.

(Se skjema for nedbrytningstid for ulike materialer lenger ned på siden.)

Ting du kan sjekke FØR turen:

  • Kjøp matvarer som skaper minst mulig avfall.
  • Vurder emballasjen på matvarene, og velg den som tar minst plass eller er lettest å bli kvitt etter at den er tom. Velg for eksempel pappkartong heller enn hermetikkboks.
  • Noen matvarer kan overføres til plastposer med lynlås (ziplock) eller bokser med lokk, så du bare tar med det du trenger. Bokser med lokk kan vaskes og brukes om igjen.

Ting du kan gjøre UNDERVEIS på turen:

  • Ha med en tom pose som du kan fylle med søppel underveis. Fest den gjerne utenpå sekken, så den er lett tilgjengelig.
  • Ikke lag mer mat enn du kan spise helt opp.
  • Vis hensyn når du lager mat som skal varmes:
    Vær forsiktig med bruk av kokeapparater og griller, slik at du ikke lager brennmerker i naturen.
    Bruk helst faste bålplasser når du skal tenne bål.
  • Invester i et tursett med bestikk, kopp og tallerken som du kan bruke om og om igjen, heller enn å kjøpe engangsprodukter.
  • Sjekk rasteplassen en ekstra gang før du forlater den, så du ikke glemmer igjen noe.
  • Og plukk søppel etter andre også, når de ikke tar ansvar for å rydde opp etter seg selv.

Ting du kan gjøre ETTER turen:

  • Sorter og resirkuler mest mulig av søppelet du har med deg hjem.
    Tenk deg om: Kunne noe av søppelet vært unngått, og er det noe du bør gjøre annerledes på neste tur?

Nedbrytningstider for ulike materialer

Listen er basert på informasjon fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOOA).

Å unngå forsøpling i naturen er også en plikt som står i loven. Vi har tidligere skrevet om allemannsretten og sporløs ferdsel her ➡

Foto: Synne / Norsk Friluftsliv

Forresten kan du også plukke søppel for din egen helses skyld!

Plogging er en ny internasjonal helsetrend, satt sammen av «jogging» og «plukking» av søppel. Denne aktiviteten senker terskelen for å trene ute, samtidig som det gjør miljøet litt bedre. Bruk nærmiljøet eller sett kursen ut i villere natur. Du kan jogge (eller gå eller løpe) helt i ditt eget tempo, og stoppe så ofte du finner søppel. Kanskje har du en venn eller familie som har lyst til å være med?

Vil du gjøre en innsats både for helsa og miljøet behøver du altså et par joggesko og en søppelpose – så er det bare å ture av gårde og raske med deg alt søppelet du finner underveis.

«Jeg fant, jeg fant!»
– Askeladden