Dette er mat for deg som er litt lei vanlig omelett!
Shakshouka er berbersk for grønnsaksragu. Den kommer egentlig fra Tunisia, men er populært i hele Nord-Afrika og Midtøsten. Shakshouka funker like bra som frokost, lunsj, middag og kveldsmat, og er til og med god dagen etter (så lenge den har vært oppbevart kjølig nok).

Supert å lage ekstra stor porsjon, altså, så får man to måltider ut av én matlagingssesjon på tur.

Foto: Anne Cathrine / Enestående mat

Oppskrift

Utstyr for å lage maten ute

  • Kniv og fjøl
  • Stekepanne med lokk
  • Stekespade (eller skje)
  • Kokeapparat eller bål

Ingredienser (2 store porsjoner)

  • 2 ss god olivenolje
  • 4-8 stk medium store tomater, grovt hakket
  • 1 løk (rød eller gul), i tynne skiver/ringer
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts malt paprika
  • 1 ts malt kanel
  • 0,5 ts karripulver
  • 0,5 ts nykvernet sort pepper
  • Salt
  • 4 egg
  • Revet ost
  • Finhakket persille
  • Godt brød, pitabrød

Alternativ til en litt mer spicy shakshouka: Tilsett grovhakket rød og grønn pakrika, rød chili og hvitløk i tomatsausen for en kraftigere smak.

Fremgangsmåte:

Varm opp olivenolje i en liten stekepanne på middels sterk varme. Grovhakk tomatene og kutt tynne løkringer. Bruk en halv boks knuste tomater dersom du vil bruke det i stedet for ferske tomater. Ha grønnsakene i stekepanna. Varmen må ikke være for sterk, grønnsakene skal småkoke seg møre og søte. Tilsett krydderet, rør om og sett på lokk.

La tomatsausen småputre og kose seg i 15-20 minutter til grønnsakene og smakene har smeltet sammen til en krydret tomatsaus. Blir sausen litt for tørr, tilsett mer tomater, litt tomatjuice eller annen væske. Smak til med salt.

Når sausen er klar, lag fordypninger i sausen og knekk i eggene. Nå kan du velge to framgangsmåter:
1. Dryss på revet ost, sett på lokk og la eggene posjeres hele i sausen.
2. Rør om slik at eggeplommene sprekker og fordeler seg utover i sausen, dryss på revet ost, sett på lokk og la stå til eggene er ferdige.
Begge metodene er like gode!

Server shakshuka med et dryss finhakket bladpersille oppå eller oppi brødet.

Foto: Anne Cathrine / Enestående mat

Denne retten er hentet fra bloggen Enestående mat, der den enestående AC deler matoppskrifter for én.
Vi har doblet denne for at den enklere skal kunne skaleres videre opp til familiestørrelse, men den kan lett halveres igjen om du turer ute på egen hånd ☺  Uansett turselskap, er det viktig å kose seg med god mat. God tur!