Fra Eritrea

(Se oppskriftene lenger ned på siden)

Sami har flyttet fra Eritrea til Norge, og spiser ofte nasjonalretten zigni og injera til middag. Det er veldig godt, men det tar lag tid å lære å lage den ordentlig. I hjemlandet er det vanligvis kvinnene som lager mat, men nå har han lært å lage selv (og blitt veldig god på å kutte løk).
Sami går mye på tur, og bruker turene til å tenke på familien i hjemlandet. Han har funnet seg et hyggelig miljø og gode venner i DNT Ung Oslo. Det gir menine Når det er snakk om hyttetur, er Sami førstemann til å melde seg på: Å legge bort mobilen i blant er viktig, og på hytteturene er alle mye flinkere til å prate sammen. Se Sami fortelle sin historie her:

Zigni og injera á la Samuel

Utstyr:

  • Kniv og kjøl
  • Gryte med lokk
  • Sleiv
  • Bål (retten har lang koketid) eller kokeapparat
  • Bolle
  • (visp)
  • Stekepanne

Zigni – eritreisk lammestuing

Det som gjør zigni godt egnet som turmat er at alt lages i én kjele. Retten har ca 2 timers koketid, så den egner seg kanskje best til å lage på bål.

Zigni inneholder en spesielt eritreisk pepper som kan være vanskelig å få tak i her i Norge. Dermed kan det være du må jukse litt med krydderet for å få den spicy, for eksempel med å blande 3 ss paprikapulver, 1 ss chilipulver, 1 ss hvitløkspulver, 1 ss ingefær, 1 ss basilikum, 1 ss gurkemeie, ½ ss spisskumen, ½ ss hvit pepper, ½ ss kanel, ½ ss muskat og 1 ss kajennepepper.

Ingredienser:

  • 1 kg lammekjøtt i biter
  • 1 kg løk
  • 0,5 kg hakket tomat
  • 2 ss eritreisk pepper, eller spicy krydderblanding
  • 1 dl olje
  • 5 fedd hvitløk
  • Salt og svart pepper

Finhakk løk. (For ikke å gråte når man kutter løk, kan det hjelpe å puste gjennom munnen i stedet for nesa!) Ha løken i kjele og la mørne på svak varme. Ha i 1 dl olje og la småkoke videre under lokk i 20 minutter.
Ha i 2 ss chilipepper krydder. Dette blir til en slags oljeløkstuing. La putre videre med lokket på i 10 minutter.
Finhakk hvitløk, og ha det oppi gryta sammen med hakket tomat. Rør sammen og la putre under lokk i 30 minutter.
Salt og pepper (ca 2 ss). Putt lammekjøttet i gryta, og legg på lokket igjen. Dette skal koke i 1 time.

Injera – myke flate brød

Injera er store lyse pannekaker. Man bryter av biter og dypper i zigni. Prøv å forme injera som en skje, og bruk den til å spise med.
Denne oppskriften er tilpasset for tur-bruk. Røra lages dagen før steking, og oppbevares lunt.

Ingredienser til tur-injera:

  • 500 g byggmel
  • 500 g hvetemel
  • 1 ts tørrgjær
  • 1 l lunkent vann
  • 1 ts salt

Lag røra dagen før steking. Husk at ferdiglaget røre kan transporteres i tursekken, klar til steking på bål eller kokeapparat.

Ha mel, gjær og salt i en bolle. Bruk lunkent vann, og spe i litt og litt vann for at den ikke skal klumpe. I Eritrea bruker man gjerne hendene til å røre, med en spesiell teknikk. Visp fungerer også. Røra skal bli omtrent som pannekakerøre i konsistensen.
Bruk svak varme. Stek injera som pannekaker – men bare på en side. Når røra er gjennomstekt, er de ferdige. Resultatet skal se ut som en helt lys og ekstra luftig pannekake.

Sami spiser zigni og injera hjemme. Foto: Sami