Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Bli med på feiring av Maslenitsa med disse russiske middagspannekakene. Det som skiller russiske pannekaker fra den klassiske pannekakerøren er, gjær. Skal man lage ekte russiske pannekaker skal det være bokhvete i røren, og da blir de ganske grove. For en finere versjon bruker man vanlig hvetemel. Med bokhvete er retten glutenfri, men deigen er vanskeligere å få smidig.

Du kjenner kanskje best til russiske pannekaker som blini, men da som små kanaper med russisk kaviar og creme fraiche. Blini er bare russisk for pannekaker, og størrelse på de bestemmer du selv. Og selv om de tradisjonelt serveres med rogn og creme fariche, er det kun fantasien og smaksløkene som setter begrensningene.

Oppskrift

Til cirka 4 personer trenger du:

  • 3 dl melk
  • 3 dl mel (benytt det melet du liker best. Hvetemel gir fin røre, mens bokhvete gjør den glutenfri og orginal. Bland evt disse to)
  • 2 egg
  • 50 g smør eller 3 ss vegetabilsk olje
  • 15 g fersk gjær
  • 1 ss sukker (valgfritt)
  • 1 ts salt

Husk smør på turen til å steke pannekakene i.

Fyll/topping

Fyll eller topping er valgfritt. Du kan gjøre det tradisjonelt med rogn og creme fariche, eller som her med fetaost, sopp og spinat. Det er det kun fantasien og smaksløkene som setter begrensningene

Utstyr
Forbereder du alt hjemme, er egentlig alt du trenger en stekepanne og -spade. Og evt en skjærefjøl og kniv til å kutte opp fyll/topping.

Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Fremgangsmåte

Før du drar hjemmefra lager du røren, og heller den over på en flaske eller beholder. Røren lager du ved først varme opp melk til 37 grader som du rører ut gjæren i.

Tilsett de tørre ingrediensene og rør til en jevn blanding. Skill eggeplommer og hvite. Visp eggeplommene før du rører de inn i blandingen. Dekk til bollen å la stå til heving en times tid i romtemperatur.

Visp eggehvitene stive. Smelt smør og vend dette inn i blandingen før du vender inn de stive eggehvitene.

Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

På tur er det bare å fyre opp bål/primus, og steke pannekakene. Husk å ta med smør å steke i.

Kutt opp og stek det du eventuelt vil ha på pannekakene. Spinat trenger ikke lang steketid, så stek ferdig soppen før du tilsetter den.

Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm
Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Fyll opp pannekakene og nyt et godt måltid ute!

Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Oppskriften er hentet fra boken «9 Tastes of Life – The Gastronomic Heritage of the Nordic Countries and Russia» av Ekaterina Bagreeva.