Napolitansk pasta «al pomodoro crudo»

Dette er en populær og autentisk rett fra søritalienske Napoli, der pasta med rå tomater regnes som forfriskende sommermat. Og dette er en herlig rett det er ekstra lett å lage ute i det fri. Kun pastaen skal kokes.

Utstyr

  • Primus
  • 1 gryte med lokk
  • EVT. dørslag eller sil
  • 1 stor bolle
  • Kniv og fjøl
  • Dype tallerkener

Ingredienser

  • 400 g cherry- eller plommetomater (gjerne solvarme)
  • 1 hvitløkbåt
  • 10-20 blader fersk basilikum
  • Minst 4-5 ss extravergine olivenolje
  • Salt og pepper
  • 400 g pasta (spagetti, linguine, rigatoni, penne, E.L.)
  • EVT. 3-4 stilker fersk bladpersille
  • Litt hardost (parmesan, pecorino, e.l.)

Fremgangsmåte
Sett på rikelig lettsaltet vann til koking. Skyll og hakk de ikke-kalde tomatene (i 4-12 biter), og finhakk hvitløk og basilikum. Bland tomater, hvitløk og basilikum i en stor skål, og rør inn rikelig med ekstra smaksrik olivenolje. Smak til med salt og pepper. Kok samtidig opp pastaen ifølge pakkens anvisning. Viktig: Pastaen skal være skikkelig al dente! Pastaen på bildene er av typen linguine, som er ekstra raske å koke.

Den ferdige, hete pastaen has gjennom et dørslag og helles deretter straks i bollen med tomatene. Rør godt. Server straks, mens varmt. Strø eventuelt over noe hakket bladpersille, og server revet hardost (parmesan eller lignende) ved siden av.

Bakgrunn

Opprinnelig er dette en oppskrift som tilskrives Italias topp matregion Campania – altså den søritalienske regionen rundt byen Napoli. I det hele tatt er det masse superenkle delikatesser i klassen pizza og pasta som stammer fra Napoli og Campania, som spaghetti aglio e olio og pizza Margherita. Eller, som vi kan si: Matretter som dyrker perfeksjon i enkelhet.

Pasta med rå tomater er vel blant de aller enkleste italienske rettene, selv på Napoli-nivå. Og dette er en rett som kler sommerheten i Campania ekstra godt. Den kombinerer varm pasta med en lett og lun «salatsaus». Og siden det kun er pastaen som skal kokes, er dette også noe av den enkleste turmaten vi kan lage i det fri.

I Italia er pastaretter generelt en primer piatto, noe som betyr den første av typisk to hovedretter. Meningen med slike enkle primi piatti er at de skal mette, før den mindre «hovedretten», som gjerne har de dyreste ingrediensene men i mindre monn.

Pasta al pomodoro crudo er altså tenkt som én av flere retter. Og da kan rett nummer to gjerne være litt enkel men god spekemat. Eller noe fra grillen. Eller … vi kan gjøre det slik resten av Europa gjør det: Se på pastarettene som en fullverdig middag som kan stå helt på egne ben. For det kan de jo!

Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no