Norges Blindeforbund i Oslo er flinke til å arrangere turer, og bruker gjerne Turmat fra hele verden som et påskudd for å ha det hyggelig sammen ute i friluft. Denne gangen utforsket de naturen ved Sognsvann. Gruppen besto av personer i alderen 8 til 92 år, fra blant annet Chile, Gambia, Iran, Italia, Marokko, Norge, Palestina, Peru, Sierra Leone, Sri Lanka og Syria. Gruppen beviste at fine naturopplevelser ikke nødvendigvis må sees, men kan føles 😉
(Se oppskriftene nederst på siden.)

Foto: Norges Blindeforbund / Aina Kaupang

Her er deres turhistorie:

Vi hadde med åtte personer som ikke har vært med på «turmat fra hele verden» tidligere. Noen av disse syns nok det var skummelt å bevege seg vekk fra veien og gå litt i områder med røtter. Dette er en normal bekymring for synshemmede, spesielt dersom det er uvant. Vi må ha med i minnet at synshemmede ofte kan ha stiv muskulatur fordi man går anspent når man orienterer seg selv på asfalt. Derfor kan det være veldig uvant å måtte myke opp bevegelsene for å kjenne på ujevnt terreng. Det er så moro at vi likevel får med mange på tur! Og i denne gjengen har de fleste også annen bakgrunn enn norsk.

Homa Bibarg fra Iran fortalte ivrig at hun hadde kjøpt primus. Erfaringen med friluftsliv har hun fått gjennom «Turmat fra hele verden» og «Klart det går», og nå har hun altså kjøpt primus for å ta med sin egen familie ut i naturen. Kjetil Karlsen ga derfor Homa et kurs i hvordan bruke primus.

Foto: Norges Blindeforbund / Aina Kaupang

Ibrahim Yahia har fysiske utfordringer i tillegg til dårlig syn. Han ankom derfor med sin minicruiser. Og siden det er viktig for denne gjengen at vi har dette arrangementet sammen, og alle skal bidra, så stablet han et tårn av bagasje slik at vi andre skulle slippe bære.

For Nadia Najib er det å komme seg ut med gjengen på tur medisin for sjela. Hun elsker turene våre og kommer gjerne tidlig for å hjelpe til. På bildet lager skjærer hun avokado til vår internasjonale rett som var japansk og norskinspirert.

Foto: Norges Blindeforbund / Aina Kaupang

Oppskrifter

På andre turer har vi ofte hatt stort fokus på bålmat, men denne gangen måtte vi forberede kaldt på grunn av brannfare.

Sjømat med avokado i wasabimajones

  • Avokado i skiver med sitronsaft (slik at det ikke blir brunt)
  • Rød løk
  • Majones med wasabipaste

Blandes sammen til en avokadoblanding.

  • Kokt egg
  • Hakket røkelaks
  • Kokt scampi
  • Lodderogn

Legges over avokadoblandingen.

Vi serverte dette med tyrkisk pidebrød som er en type loff.

Kylling kebab

  • Grillet kjøtt fra hel kylling
  • Kebabdressing (Fås kjøpt ferdig.)
  • Grønnsaker, som for eksempel tomat i skiver, løk, mais og salat.
  • Arabisk tynnbrød
  • Iransk syltet agurk
  • Chilimarinert oliven

Kyllingkjøttet gnis inn med hjemmelaget kebabkrydder med paprika, nellik, ingefær, gurkemeie, spisskummin, malt koriander, ingefærpulver, papper, kanel, hvitløkspulver. Kebabkrydder får man også kjøpt ferdig blandet. Her kan du ha alle grønnsaker du liker men vi hadde tomat i skiver, løk, mais og salat. Vi hadde dette i arabisk mykt tynnbrød.

Som tilbehør hadde vi iranske syltede agurker og chilimarinert oliven. Vi glemte kebabdressingen hjemme, men fikk tak i hamburgerdressing som erstatning. Dermed ble det en enda mer internasjonal rett, men kanskje ikke den beste.

Foto: Norges Blindeforbund / Aina Kaupang