Foto: Privat

Hanan Abdelrahman (39) er en over gjennomsnittet aktiv dame. Foruten at hun er mattelærer, høgskolelektor, gründer og forfatter, elsker hun å gå tur! Nylig startet hun og to venninner turgruppen, Turfølge Oslo og omegn. Turfølget har allerede vært på flere turer, og da de nylig var på tur til Sarabråten (i Østmarka i Oslo), hadde en av damene i følget med seg marokkanske lefser og fersk myntete. Dette måtte vi selvsagt høre mer om, og da det i tillegg viste seg å være en form for  pannekake, ble vi selvfølgelig her midt i pannekakeuka nødt til å dele oppskriften med dere.

Msemen eller Rghaif blir referert til som pannekaker, lefse og flatbrød. Uansett navn eller sort, ypperlig turmat spør du oss. Kanskje ikke det enkleste å lage på tur, men til å ta med seg er Msemen helt super. Pannekakene serveres ofte til frokost sammen med litt honning og nytrukket myntete eller kaffe. Mynteten lages enkelt ved å bare la fersk mynte trekke i varmt vann, deretter er det bare å tilsette honning eller sukker etter ønske og behov.

Lamia delte sin oppskriften på marokkanske pannekaker med oss, og under finner du også en video som viser fremgangsmåten.

Foto: iStock

Oppskrift

Til cirka 9 pannekaker

  • 150 g vanlig mel og mer til elting
  • 150 g semulegryn og mer til dryssing
  • ½ ts salt
  • 120 til 170 ml lunkent vann
  • 4 ss vegetabilsk olje
  • 20 gr smeltet smør

Fremgangsmåte

  • I en stor bolle, bland alt melet, salt, 120 ml lunkent vann og 2 ss vegetabilsk olje. Blant alt godt sammen. Deigen skal hverken være for klissete eller for tørr, litt som pizzadeig.  Når deigen er godt blandet, elt i 15 minutter til den er lett og myk.
  • Når deigen din er klar, deler du deigen i små baller, legg på et brett, drypp bollene lett med vegetabilsk olje, dekk til med en ren håndduk og la stå i 30 minutter på et varmt sted.
  • Bland det smeltede smøret og 2 ss vegetabilsk olje i en liten bolle.
  • Legg deigen på en benkeplate, og press den lett og hell omtrent ½ ts smeltet smør og vegetabilsk oljeblanding på toppen.
  • Press deigen så tynn du kan for å lage en sirkel uten å skade den. Du må være rask for denne prosessen, ellers vil deigen tørke ut, og du kan skade den.
  • Brett hver side av deigen loddrett og deretter horisontalt mot midten for å lage en firkant. Plasser de brettede firkantene på en smurt overflate og dekk til med en klut eller en plastfolie. Gjenta den samme prosessen til du har brettet alle deigkulene.
  • Varm opp en panne med litt olje til meduim varme.
  • Legg en brettet msemen på en benkeplate, hell over en halv teskje smør og vegetabilsk oljeblanding på toppen og flat den med hendene til omtrent 0,5 cm tykk.
  • Legg firkantene med msemen på en varm panne og stek på hver side, vend flere ganger til de er gyldne.
  • Server varm eller i romtemperatur, med alt du har lyst på, søtt eller salt! Eller avkjøl de og ta de med deg på tur, og server med honning og myntete som Lamia.