DNT Drammen og Omegn har siden 2013 drevet prosjektet flerkulturelt friluftsliv, noe som i løpet av få år har blitt en stor suksess. Hundrevis av flerkulturelle har deltatt på alt fra ferskingkurs og turer spesielt for innvandrere, til internasjonale turer med både etnisk norske og flerkulturelle. En gjenganger på flere av disse turene har vært mat, og da naturlig nok mat fra hele verden.

I 2018 gjennomførte de et eget arrangement kalt «Mat på bål». Dette ble en stor suksess, og alle var storfornøyde. Flerkulturelle og norske kom sammen og lagde mat i fellesskap, og fikk muligheten til å bli bedre kjent med hverandre. Å samles rundt et bål er veldig inkluderende og sosialiserende. – Det at flyktningene hadde ansvar for matlagingen gjorde at de følte seg som ressurs. De var utrolig stolte av å kunne få muligheten til å vise sin matkultur og gjestfrihet, fortalte Havva Ince, Fagsjef i DNT Drammen og Omegn.

Under finner du oppskriftene til flere av rettene som har blitt laget på disse turene.

Tyrkisk lammekjøtt på takke

4 kg lammekjøtt i terninger uten bein. Viktig at kjøttet har litt flesk og ikke er bare kjøtt

1 kg tomater

1 kg løk

2 bunter persille

1 kg grønn paprika (vanlig, ikke sterk)

250g smør

Salt, pepper, tørket rød paprikapulver

Kjøttet stekes cirka 1 time. Fres først opp kjøttet med litt smør, og tilsett løk som er skjært i små terninger. Etter cirka 15 minutter tilsettes grønn paprika som også er skjært i terninger. Etter ytterligere 15 minutter tilsettes tomat, også disse i små terninger. På slutten tilsettes krydder og persille. Kan rulles i taco lefser.

Syrisk sihskebab

Ingredienser til cirka 4 personer

250g kjøttdeig av okse

250g kjøttdeig av lam

2 hvitløksfedd,

1 løk (finhakket)

2ss fersk koriander (finhakket)

1½ ss autentisk kebabkrydder
– ELLER 1 ts chilipulver, 1 ts tørket mynte, ½ ts allehånde + litt pepper, spisskummen og paprikapulver, (EVT. litt nellik og kanel)
EVT. ekstra chilipulver ELLER chiliflak

1ss maisstivelse

1ts salt og pepper.

Alt eltes/gnas for hånd eller i kjøkkenmaskin. Du kan lage røren hjemme og ta det med på tur i en boks så kan du spikke pinner og kle pinnen med kjøttfarsen nesten som pinnebrød. Grilles på rist eller på kull. Ikke rett på bålet slik som med pinnebrød. Kan spises som de er eller servers i tacolefser/lompe/pitabrød eller lignende med litt salat.

Bulgur

Til cirka 6 personer

1 kg grovkornet bulgur

300 gram smør

3 løk hakket

3 grønne spiss paprika som ikke er sterk.

5 tomater hakket

Rød chilipulver og salt etter smak

2 liter vann

Fres løk og smør og paprika i en kjele. Ha i bulgur og fortsett å frese. Etter noen minutter putter du tomater og krydder, og tilslutt vannet.  La alt småkoke på svak varme til bulgur trekker til seg vannet. Til denne retten kan du også putte sopp som du finner i skogen. Den gir en utmerket aroma til retten. Soppen kan du putte sammen med tomater og krydder.

Photo credit: jwalsh on VisualHunt / CC BY

Tabouleh (persille salat)

  • 2 dl bulgurhvete
  • 4 dl vann
  • 6 vanlige tomater
  • 1 medium agurk
  • 1 stor bunt bladpersille
  • 12 – 15 blader mynte
  • 4 vårløk (kan byttes ut med 1 rødløk)
  • Salt og pepper
  • 1/2 – 1 sitron
  • 3 – 4 ss god olje

Begynn med å koke vannet. Ha bulguren i en bolle, hell vannet over bulguren. Ha på et lokk, og sett bollen til side til du er ferdig med resten. I tabouleh bør grønnsaker og urter finhakkes veldig smått. Finn frem en stor bolle, og ha urter og grønnsaker i den etterhvert som du hakker alt ferdig.

Del tomatene i to, finhakke de, og ha i bollen. Finhakk  agurken også på samme måte.. Finhakk så vårløk, persille og mynte. Tilsett den ferdige bulguren, og bland alt godt sammen. Skvis sitronsaft over, og tilsett oljen. Smak til med salt og pepper.

Da er salaten ferdig. Den kan spises bare med litt brød til, men i Syria og Midtøsten forøvrig er den obligatorisk sammen med grillmaten. Håper maten smaker!

«Skattekister» fylles med godsaker som legges på bålet.

 

Skattekister på bål.

DNT Drammen og Omegn serverte også Turmat fra hele verden på sin Kom deg ut-dag og 150 årsjubileum ved Blektjern i Drammen, søndag 2.september 2018. De var også så heldige å få hyggelig besøk av daværende barne- og likestillingsminister Linda H. Helleland.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland får smake turmat fra hele verden på Kom Deg Ut dagen i Drammen 2018
Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland får smake turmat fra hele verden på Kom Deg Ut dagen i Drammen 2018

Har din forening lyst til å arrangere et turmat-arrangement? Last ned veilederen HER>> og/eller ta kontakt med tonje@norskfriluftsliv.no for mer informasjon og mulighetene for støtte til innkjøp av mat eller lignende.