Foto: Lene Elisabeth Eide

Kristin Helene Randulff Nielsen er forfatter av boka «Håndplukk», som er ment å inspirere leseren til å lære den spiselige naturen å kjenne, og ta i bruk ville vekster i matlagingen. Norsk Friluftsliv har vært med henne på tur, og på et videotreff i regi av Norges sopp- og nyttevekstforbund tidligere i vår delte hun inspirasjon til en selvplukket vårsalat. Her er det bare å la seg inspirere og gå ut å plukke.

Under finner du en liste over planter som er gode å bruke som egen salat, blandet inn i annen salat, som garnityr («pynt») over salte retter, kjøtt/fisk/vegetar, eller alene som egen rett (*)/(**):

Hundekjeks
Skvallerkål (*)
Engkarse
Løvetann (*)
Løkurt (**)
Marikåpe
Ryllik
Gullstjerne
Vi pratet også litt om ramsløk.

(*) – kan f. eks surres i panne på svak varme med litt olje eller smør, for en stuing-
(**) – egner seg som urt i pesto eller som ingrediens i urteolje alene eller sammen med annet.

Enkel dressing:
5 ss olivenolje
1 ts sitronsaft
en liten klype salt

• rør sammen i en kopp, eller rist det sammen i en boks med tett lokk.
(Husk at lufttrykket stiger i boksen og at lokket kan hoppe av.)

Foto: Lene Elisabeth Eide

Husk å beskytte plantene mot fuktighetstap under transport. Bruk et fuktig klede under og over i en kurv, eller litt fuktig papir i bunnen av en plastboks eller -pose.
All plast kan vaske og brukes på ny; også plastposer!

– Med ønske om grønn glede, Kristin –