av Turkokken.no

Mango er blant de mest spiste fruktene i verden, men den eksotiske frukten, hverken dyrkes eller produseres i Norge. Likevel kan man finne den i butikk stort sett hele året.

Dette er en dessert som kanskje gjør seg best når du ikke må bære så langt da mangoen både kan være stor og tung. Skjønt når du får dreis på yoghurt-dressingen vil den kanskje være noe du vil vurdere bære for din kjære eller lure med i sekken til turfølget ditt likevel. Dressingen, som er litt av «nøkkelen» her, er inspirert av «Shrikand» eller «Srikhand» som betyr «nektar for guder». Det skal egentlig være safran i den, men man kan jukse med gurkemeie slik jeg har gjort her. Har testet den noen ganger nå og i følge «panelet» overgår den en Stockholmare. Nok prat! Slik gjør du det:

Dette trenger du

1 stk mango
2,5 dl tyrkisk yoghurt, naturell
2-3 ss brunsukker
1,5 ts kardemomme
1 ,5 ss gurkemeie (skal egentlig være safran)
2 ss pistasjnøtter
1/2 vaniljestang

Det kan være fristende å dropp pistasjnøttene, men da vil du sitte igjen med en følelse av at det mangler noe.

Før du drar

  1. Det kan lønne seg å renske mangoen hjemme slik at du sparer litt vekt og de får kose seg litt ekstra i sukkerlake.
  2. Lag passe spisestore terninger og strø over brunsukker før du pakker det i en tett boks.
  3. Smak til youghurten med kardemomme og gurkemeie.
  4. Split vaniljestangen og skrap ut innholdet i yoghurten.
  5. Mange tror det bare er frøene i vaniljestangen som gir vaniljesmak, men det er faktisk mest smak i «barken» så den legger du også opp i før du pakker dressingen ned i en tett boks.

På tur

Tøm boksen med mangoen i en stekepanne. På forsiktig varme lar du sukkeret smelte og etter hvert vil det få følge av saften fra mangoen og det hele blir flytende. Når du ser at mangoen begynner å bli «mør» kan du kjøre på med litt hardere varme slik at sukkeret karameliserer seg. Mer skal det faktisk ikke til. Server med yoghurt-dressingen overdrysset av lett knuste pistasjnøtter.