Gahkko er samisk brød som serveres sammen med festmaten, Bidos. Brødet kan kanskje minne om polarbrød, men med en smak av lakris fra malt anis
Oppskrift
- 50 g smør
- 1 ss sirup
- 5 dl vann
- 1 pk tørrgjær
- 0,5 ts salt
- 1 ts malt anis (ikke stjerneanis)
- Ca 500 – 600 g mel
Fremgangsmåte:
- Smelt smøret.
- Ha sirup i det smeltede smøret og rør godt til sirupen har løst seg opp.
- Bland i vann og varm opp til fingervarmt (ca 37 grader).
- Vei opp melet. Bland i tørrgjør, salt og malt anis.
- Hell smørblandingen over melblandingen og elt deigen godt sammen.
- Dersom deigen er veldig klissete, spe på med litt og litt mer mel. Det er
bedre at deigen er litt klissete enn at den er for tørr. - Trill deigen til en lang pølse og del den opp i ca 15-20 like store deler.
- Trill delene til boller.
- Trykk bollene flate og kjevle dem til runde små leiver (ca som et
polarbrød) ca 0,5 cm tykke. - Legg alle brødene på bakepapir på brett. Dekk brødene med håndkle og la heve ca 30 min.
- Prikk med gaffel før de steikes ved 200 grader midt i ovnen i cirka 10 minutter – til fargen er gylden.
- Avkjøl på rist med klede over, slik at de holder seg myke.
Tips! Hvis du ønsker å lage disse på tur kan de stekes i stekepanne på bål eller primus. Da tar du bare med deg den ferdige deigen i en boks, triller boller og trykker flate i pannen.
