Gahkko er samisk brød som serveres sammen med festmaten, Bidos. Brødet kan kanskje minne om polarbrød, men med en smak av lakris fra malt anis

Oppskrift

  • 50 g smør
  • 1 ss sirup
  • 5 dl vann
  • 1 pk tørrgjær
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts malt anis (ikke stjerneanis)
  • Ca 500 – 600 g mel

Fremgangsmåte:

  1. Smelt smøret.
  2. Ha sirup i det smeltede smøret og rør godt til sirupen har løst seg opp.
  3. Bland i vann og varm opp til fingervarmt (ca 37 grader).
  4. Vei opp melet. Bland i tørrgjør, salt og malt anis.
  5. Hell smørblandingen over melblandingen og elt deigen godt sammen.
  6. Dersom deigen er veldig klissete, spe på med litt og litt mer mel. Det er
    bedre at deigen er litt klissete enn at den er for tørr.
  7. Trill deigen til en lang pølse og del den opp i ca 15-20 like store deler.
  8. Trill delene til boller.
  9. Trykk bollene flate og kjevle dem til runde små leiver (ca som et
    polarbrød) ca 0,5 cm tykke.
  10. Legg alle brødene på bakepapir på brett. Dekk brødene med håndkle og la heve ca 30 min.
  11. Prikk med gaffel før de steikes ved 200 grader midt i ovnen i cirka 10 minutter – til fargen er gylden.
  12. Avkjøl på rist med klede over, slik at de holder seg myke.

Tips! Hvis du ønsker å lage disse på tur kan de stekes i stekepanne på bål eller primus. Da tar du bare med deg den ferdige deigen i en boks, triller boller og trykker flate i pannen.

By Jonathunder – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6637978