14. februar feires kjærligheten!
Hvorfor ikke benytte anledningen til å lage en romantisk middag ute?
Nyt kvelden under en åpen himmel med et sprakende bål, og med varme tanker om alle du er glad i.

Dagen har fått navnet Valentinsdagen, også kalt Alle hjerters dag og Kjærlighetsdagen. Skikken oppstod på slutten av 1500-tallet, og har antagelig opphav i folkelig tro på at fuglene begynte å pare seg på denne dagen. Tidligere var dagen en festdag for to ulike (eller muligens én og samme) martyrer med navn Valentinus. Dagen feires i engelsktalende kulturer og i Frankrike, men har i senere år også spredt seg til Skandinavia. Dagen markeres blant annet ved sending av kjærlighetsbrev eller -kort, blomster og gaver, ofte anonymt, og har dermed fått et kommersielt preg. I Ghana har turistmyndighetene omdøpt dagen til «den nasjonale sjokoladedagen» for å gi dagen et bedre rykte, og øke etterspørselen etter ghanesisk sjokolade.

Vi foreslår følgende amerikansk-inspirerte 3-retters meny: Enkle bruschetta til forrett, fylte paprika til hovedrett og sjokoladedigg til dessert.
Bruk kreativiteten så maten blir rød, hjerteformet og ikke minst velsmakende.
(Husk at mye av maten kan tilberedes hjemme i forkant og ferdigstilles på bål eller kokeapparat ute, hvis det er enklere.)

Enkle bruschetta (2stk)

Utstyr: Kniv og stekepanne eller stekerist.

  • 2-3 tomater
  • 1 lite fedd hvitløk
  • Frisk basilikum, ca 0,5 dl
  • Salt og pepper
  • 2 ss god olivenolje
  • 2 skiver hvitt/lyst brød (skåret i hjerteform?)

Hakk tomatene, hvitløken og basilikum, og bland sammen med en liten klype salt og pepper.
Rist brødskivene i oljen –  Bruk stekepanne eller rist.
Fordel den kalde tomatblandingen på de varme, sprø brødskivene.

Foto: Flickr, Salvadonica Borgo del Chianti

Fylte paprika (2stk)

Utstyr: Kniv, stekepanne, kasserolle, folie.

  • 2 (røde) paprika
  • 300 g kjøttdeig (vegetar: bruk kikerter!)
  • 150 g fetaost
  • 1 ss tomatpuré
  • 0,5 rød chili
  • 1 liten løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 0,5 ss  røkt grillmarinade /»smokey BBQ sauce»
  • 0,5 dl vann
  • 1 dl couscous
  • 0,5 sitron
  • Krydder: Prøv rosmarin, oregano og basilikum – bruk gjerne friske urter. Salt og pepper.

Skjær toppen av paprikaene, og behold dem gjerne for å bruke som «lokk». Fjern frøene.
Fres hakket løk, hvitløk og kjøttdeig i panna på middels varme. Ha i tomatpuré, BBQ saus, vann, hakket chili og krydder. Ta av varmen når kjøttdeigen er brun, men ikke helt gjennomstekt.
Tilbered couscous som på pakken, men med litt mindre vann. (Couscousen vil få tilført mer væske når den blandes med kjøttblandingen.) Skvis over saften av en halv sitron når den er ferdig.
Bland sammen kjøttblandingen, couscousen og biter med fetaost, og fyll opp paprikaene. Ha fetaost på toppen.
Sett paprikaene i en kasserolle med lokk, eller pakk dem individuelt i folie.
Stek gjerne på bål: Sett kasserollen eller foliepakkene på ganske høy varme i 20-30 minutter, til paprikaen er mør.

Foto: Flickr, John McStravick

Sjokoladedigg

Utstyr: 1 liten bolle, 1 kjele, en visp.

  • 200 g bolle, brioche, søt loff, lyst polarbrød eller liknende – i terninger eller biter.
  • 300 g kokesjokolade
  • 1,5 dl fløte
  • 1 ss vaniljesukker
  • 4 ss sukker
  • 1 klype salt
  • 1 egg
  • 0,5 dl små mashmallows (hjerteformede?)
  • 1 pk. friske bringebær
  •  Alternative smakstillegg: Karamellbiter, peanøtter, andre friske bær eller liknende.

Varm fløten i en kjele til den nesten koker. Bryt sjokoladen i biter og la den smelte i fløten. La avkjøles litt.
Rør sammen egg, vaniljesukker, sukker, salt i en bolle.
Visp i sjokoladeblandingen mens du forsiktig heller i eggeblandingen, litt etter litt så det ikke klumper.
Bland halvparten av sjokoladeblandingen i bolleblandingen i en form eller kjele, og la vesken trekke godt. Beregn at «deigen» skal være 3-4 cm høy.
Strø over små mashmallows, og hell over resten av sjokoladeblandingen. La trekke minst en halvtimes tid til.
Stekes i kjele/form/panne inntil den stivner i kantene og får «brownies»-konsistens – litt klissete i midten med stive kanter.
(Denne kan også forstekes hjemme på 180*C i 45 minutter, og varmes på bål før servering.)
Strø over friske bringebær.
Spises varm, rett fra panna, med hver sin skje.

Foto: Flickr, Nico Kaiser

 

Ta gjerne med litt frø ut, for å mate fuglene. 
Naturvernforbundet anbefaler bl.a. solsikke- og hampfrø.

 

Informasjonen om Valentinesdagen er hentet fra Wikipedia og Det store norske leksikon, og oppskriftene er fra eget reportoar.