Ceviche er nasjonalretten til Peru, men flere av de omliggende sør-amerikanske landene vil nok påstå at deres egen lokale variant er den «ekte», «oprinnelige» og ikke minst «beste» varianten. Gi oppskriften din egen tvist, så kan du også kaste deg inn i debatten med argument om at din ceviche er aller best 😀

Ceviche er basert på et spennende matvitenskapelig konsept: Fisk blir «kokt» i sitrusmarinade. Syren får proteinene i fisken til å koagulere (eller «denaturere»). Denne prosessen endrer teksturen på fisken akkurat som når du varmebehandler den. Men, sitrusen tar ikke livet av mikrober og den slags, så her må du bruke fisk med sushi-kvalitet.

Retten er ikke så godt egnet til lagring og lang transport, da hygienen er viktig og den må holdes kald. Så hva med en piknik-lunsj i din nærmeste park, turområde eller utkikksplass?

Utstyr:

  • 2 boller/bokser med lokk
  • Kniv og fjøl
  • Kjølebag med fryseelementer til transporten ut
  • Dype tallerkner og gafler eller skjeer til spising

Ingredienser (3-4 porsjoner):

  • 400 g torskefilet i biter (eller annen egnet fisk)
  • 4-6 stk lime, kryst ut saften
  • 2-3 ts sukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 stk sitron, rasp skallet
  • 2-3 tomater i små biter
  • 1 stk rødløk i tynne skiver
  • 0,5-1 stk chili, fjern frøene og finhakk
  • 1 stk mango
  • 1 stk rød paprika
  • 1 stk stor avokado, i biter
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stor neve hakket fersk koriander
  • salt og pepper
  • Isbergsalat, «Baby leaf» blanding eller ruccola salat i pose, vasket

Slik gjør du det:

Bland marinade av saften fra lime med sukker, salt, chili, tomat, løk, revet sitronskall og pepper i en bolle. Del fisken i små terninger og vend dem godt inn i marinaden. La stå i kjøleskapet i minst 2 timer, eller i kjølebag med kjøleelementer på ca 4*C. Vend fisken noen ganger underveis så denatureringen av fiskebitene blir jevn. De vil fortsatt oppleves litt rå i midten (som sushi).

Del mango og paprika i tynne strimler. Del opp avokadokjøttet i terninger og vend inn i litt ekstra limejus. Grovhakk koriander og vend i olivenoljen. Bland dette med salaten i den andre bollen.

Pakk ingrediensene og pikniksakene og kom deg ut i den friske vårluften. Vel fremme og klare for lunsj danderes marinert fisk over en tallerken med salatblanding, og nytes.