Vinnerne av påskens #turmatfraheleverden fotokonkurranse er Yngvild og Tom, også kjent som Mr_and_Mrs_Bushcraft. Yngvild og Tom lager mye mat ute, og aller helst mat som ikke er typisk turmat. De har tilberedt alt fra røye til pinnekjøtt på bålet. På vinnerbildet stekte de sjokoladefylt bannock, som er deres egen vri på en skotsk grunnoppskrift med mange variasjonsmuligheter.

Se mer om fotokonkurransen HER >>, og kåringen av vinnerbildet HER >>

Lenger ned på siden finner du deres oppskrift. Den er så enkel å lage at man kan konkurrere på tid med kaffetrakteren – heia!

Foto: Mr_and_mrs_Buschcraft / #turmatfraheleverden

Bannock er en tradisjonell skotsk brødkake som bakes i ovn eller stekepanne. Det er formet som en rund leiv, og man forsyner seg gjerne med å skjære ut et stykke av brødet akkurat som et kakestykke. Faktisk er det dette trekantede porsjonsstykket av en bannock som egentlig het «scone», og ikke de bakverkene stekt i porsjonsstørrelse som vi vanligvis får i dag.

Tilsvarende grunnoppskrift er også kjent under navnet «pelsjegerbrød«, som stammer fra gullrushet i USA.

Foto: Mr_and_mrs_Buschcraft / #turmatfraheleverden

Utdrag fra deres svar:

Hei!
[Dette var] utrolig hyggelig! :)🌲⭐
Bannock-oppskriften er fra Ray Mears og Lars Fält sin bok «Vildmark», med noen justeringer (tror den kommer ut på norsk straks også). (…) Bannock har vi et kjært forhold til, siden det er så utrolig godt og enkelt! Vi bruker oppskriften også hjemme, når vi trenger et hurtig brød. Det er ferdig på ca samme tid som kaffetrakteren😅

Her er vår justerte oppskrift:

  • 5 dl hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 2 ts sukker

Blandes med vann til den er fast nok til å gå i steikepanna – men ikke for fast til at den ikke kan presses flat med hendene.
Vi pleier å steke den med litt smør eller baconfett i bunn – da blir den ekstra god.

I sjokoladevarianten delte jeg deigen i to og presset de ekstra flate, før jeg smurte sjokoladepålegg på den ene delen og la den andre oppå (klemmes sammen i sidene).

Til vanlig bannock bruker vi gjerne godt med timiankrydder, det blir godt! 😋
Vi blander alltid sammen de tørre ingrediensene i en boks eller tykkere pose på forhånd. Så bruker vi vann vi finner langs veien – for å unngå særlig vekt.

Hilsen Yngvild og Tom

Foto: Mr_and_mrs_Buschcraft / #turmatfraheleverden

 

Foto: Mr_and_mrs_Buschcraft / #turmatfraheleverden