Man tenker vel kanskje ikke på poteten som noe verdensmat, men faktisk kom ikke poteten til Norge før på 1700-tallet og den stammer fra Sør-Amerika. Dermed er faktisk ikke denne klassikeren helt norsk, men den egner seg godt på tur og spesielt på bål. Den kan nytes som tilbehør, som den er, eller med fyll. Med fyll blir den fort en fullverdig rett, og i oppskriften kommer vi med noen forslag.

Oppskriften er hentet fra Tursiden.net

Foto: Jan Erik Hansen/Tursiden.net

Dette trenger du:

  • 1 stor bakepotet
  • Aluminiumsfolie

Alternativer til fyll:

  • Kryddersmør (eller vanlig smør blandet med persille, hvitløk, sitron eller lignende)
  • Mais
  • Skinketerninger
  • Rømme
  • Revet ost
  • Stekte baconterninger
  • Tomatbønner

Slik gjør du:

  1. Pakk potetene inn i aluminiumsfolie
  2. Legg de innpakkede potetene godt ned i glørne i ca 30-60 minutter.
  3. Skjær opp og gjør klart fyllet mens poteten blir ferdig
  4. Ta potetene opp fra glørne og la de kjøle seg litt ned
  5. Brett vekk toppen av aluminiumsfolie slik at du ser poteten
  6. Skjær et kryss i poteten og klem den forsiktig sammen slik at den åpner seg
  7. Legg fyllet i poteten

Avhengig av størrelsen er poteten ferdig etter en 1/2 til 1 time. Da er det bare å legge i fyll, ta frem skjene og nyte poteten.

Tips:

  • En tynn pinne eller kniven kan brukes for å kjenne om poteten er ferdig. Den skal være myk helt inn.
  • Når du skal lage bakt potet på bålet er det lurt å la bålet brenne litt slik at det blir mye glør, og lite flammer. Kløyver du veden i små kubber, så tar det kortere tid å få mye glør.
  • Oppskriften har noen forslag til fyll. Du kan godt blande flere ting, eller lage dit eget favorittfyll.
  • Om en ikke vil bruke aluminiumsfolie, så er det også mulig å bake poteten direkte i glørne. Da blir skallet litt tykkere og sprøere.

Tenk på miljøet

Det blir gjerne litt skittent søppel når en bruker aluminiumsfolie på bålet. Det er derfor lurt å ta med en ekstra pose, slik at en har noe å legge den i. Folien brenner ikke, så en skal aldri kaste denne på bålet.

Finn flere oppskrifter og turtips på Tursiden.net

 

Opplysninger om poteten er hentet fra Fagforum potet