Ash Reshteh er en tykk grønnsaks- og nudelsuppe som tradisjonelt blir laget for å ønske det persiske nyåret velkommen. Nudler antas å bringe lykke for det følgende året. Det finnes mange forskjellige typer ash i Iran, men Ash Reshteh er den mest berømte og populære blant alle. Det serveres hovedsakelig med myse og noen ganger med eddik.

Ingrediensene er lette og fine å ha med seg på tur, men det totalt tr det cirka 1 time og 30 min å lage retten slik at det kan være greit å ha litt god tid, og ikke alt for sulten når man når rasteplassen.

Til 4 personer trenger du

Ingredienser

  • 1 dl kidney bønner
  • 1 dl kikerter
  • 1 dl hvitebønner
  • 1 kopp hakket persille
  • 1 kopp hakket spinat
  • 1 kopp hakket koriander
  • 1 kopp hakket dill
  • 500 gram linguine (eller persiske reshteh nudler hvis du kan få tak i dem)
  • 2 store løk
  • 2 spiseskjeer mel
  • 3 spiseskjeer vegetabilsk olje
  • 2 spiseskjevere hakket mynte, frisk eller tørr
  • 1 kopp Kashk (Whey) eller rømme
  • 1 spiseskje gurkemeie
  • 1 spiseskje salt
  • 1 teskje sort pepper

Fremgangsmåte

  1. Legg kidney bønner, hvitebønner og kikerter i en stor gryte, ha i vann og la koke til de er møre, og sett til side.
  2. Kok 6 kopper vann i en stor gryte og ha i persille, spinat, dill og koriander. La det koke i 20 minutter.
  3. Bryt nudlene inn i strenger med et par centimeter i lengde og legg til blandingen av urter, og la de trekke til de er kokte. Legg deretter til melet.
  4. Skjær løkene og surr dem i en panne med vegetabilsk olje til fargen blir gylden
  5. Tilsett salt, gurkemeie, pepper og mynte i løken. rør og legg det til gryten med nudler og grønnsaker.
  6. Ha i de kokte bønnene og kikertene i gryten. Legg på lokket og la putre i 30 minutter over lav varme.
  7. Legg Ash Reshteh i en stor serveringsskål og topp med sautert løk og myse/rømme.
Photo credit: superscheeli on Visual Hunt / CC BY-SA

Oppskrift og tekst hentet fra det thepersianpot.com