Turmat fra hele verden inkluderer for også en Kvikklunsj etter en god fottur.

Nylig var innvandrergruppen til Norges Blindeforbund i Oslo på hyttetur, og regnvær var ingen hindring for å lage god turmat ute.

Innvandrergruppen ble startet i 2004 og har medlemmer fra alle verdensdeler. Hensikten med innvandrergruppa er å møtes for sosial hygge samtidig som man utveksler erfaringer som synshemmede med innvandrerbakgrunn. Samtidig kan man få relevant informasjon som blinde- og svaksynte.

– Vi møtes en gang i måneden for å spise mat fra forskjellige land samtidig som det gjerne kommer en person og informerer om temaer rundt det å miste synet. Vi arrangerer kulturkvelder, utflukter til interessante steder i Oslo-området og drar på turer i naturen, sier Aina Kaupang, daglig leder i Norges Blindeforbund Oslo.

Målet er å samle så mange personer som mulig uavhengig av religiøs eller språklig bakgrunn. Det er et eget integreringsutvalg som ofte setter agendaen og står for gjennomføringene selv. Her skal det være mulig å kjenne på fellesskapet og samtidig lære om ulikheter. Integreringsutvalget har selv besluttet at det er lov å spørre hverandre om religion for å lære, men det å diskutere politikk eller religion får man gjøre hjemme. Både mat og turer fungerer samlende.

– Å lage mat sammen på disse turene skaper godt samhold og god stemning, og det gir en god mulighet til å lære av hverandre på tvers av kulturer. Og det er enkelt å lage god mat i naturen, også om man skal servere mange med enkle kokemuligheter, sier Kaupang.

Nadia og Ibrahim har kontroll på den internasjonale retten som ble døpt «7nasjoners». Fordi den besto av krydder og smaker fra mange land.

På turen laget de en matrett som fikk navnet «7 nasjoners» da den er inspirert av mange land. Oppskriften på denne har de heldigvis delt med oss, og du finner den under her.

Til å lage den ble det brukt 24 liters og 6 liters bålpannekjeler på tønnegrill med grillkull og ved

Til ca 35 personer trenger du:

  • 5 liter hakka tomater
  • 2 kg oppskåret kyllingfilet i små biter (Halalkylling smaker likt og kan spises av alle. Fås kjøpt i innvandrerbutikker)
  • 2 store løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 50 gram tørkede urter («sabzi» blanding kjøpt på innvandrerbutikk)
  • 2 spiseskjeer tørka chilifrø (anbefaler tørket fordi man med å kutte opp chili vil risikere å få dette på hendene og fort får det i øyne ettersom vaskemulighetene i naturen ofte er litt redusert)
  • 5 hele kanelstenger
  • 1 ss malt spisskummin
  • 5 terninger oksebuljong
  • 300 gr okra (en grønnsak som fås kjøpt frossent eller ferskt på innvandrerbutikker. Vi brukte frossen)
  • 2 aubergine skrellet og delt i terninger
  • 3 dl Lactosefri fløte
  • 1 boks Lactosefri creme fraiche
  • Oliven- eller rapsolje til steking
  • Salt/pepper etter smak.
  • Frisk koriander til pynt.

Hvordan gjorde vi det:

  1. Begynn med å steke løken og hvitløken i olje til den er gylden. Tilsett hakka tomater og hele kanelstenger mens det røres i gryta til det koker.
  2. Tilsett chili, buljong og de rå kyllingbitene og la de koke noen minutter.
  3. Legg så inn aubergineterningene og okraen. Tilsett fløten og creme fraiche. Smak før du salter, husk at buljongterninger er salte. Pepper etter smak.
  4. Retten tar ca. 45 minutter å koke på grill men er ferdig når du liker konsistensen på aubergine og okra.
  5. Riv opp koriander og voila…en «7 nasjoners» turdelikatesse kan serveres.

Server gjerne retten med litt bulgur og salat.

«7nasjoners» retten og bulgur, begge laget på grill ble godt mottatt da den var ferdig.

Vil du vite mer om innvandrergruppen til Blindeforbundet i Oslo kan du ta en titt HER.